Milieubewust winkelen doe je zo!
Geplaatst op 27 januari 2019 door LarsDe milieubewustheid is de laatste jaren enorm aan het toenemen. Terwijl milieuvervuiling ieder jaar toeneemt, raken mensen steeds meer op de hoogte van de schade die dit doet, en zoekt men samen naar manieren om hun voetafdruk te verkleinen. Natuurlijk lijkt het een klein verschil, of één iemand nou oplet of ze de kraan niet aan laten staan of geen plastic zakjes gebruiken, maar hoe meer mensen hiervan op de hoogte raken, hoe meer invloed het uiteindelijk op grote schaal kan hebben. Vele mensen beginnen zich de laatste tijd te ergeren aan hipsters en hun gluten-allergieën en vegan diëten, minimalistisch leven en no-waste leefstijlen. Maar juist door deze trends en de (negatieve) aandacht die ze hiervoor krijgen, krijgen dit soort issues wel een steeds groter publiek. Lees hier alles over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van milieuwinst!
Afvalscheiding
Al zijn er natuurlijk altijd nog mensen die de regels aan hun laars lappen vanwege pure luiheid of onwetendheid, worden er vanuit gemeentes steeds meer maatregelen genomen om afvalscheiding te bevorderen. Ondergrondse containers worden grootschalig vervangen door de kliko-systemen, waarbij slechts één soort afval op een bepaalde weekdag of om de zoveel tijd wordt opgehaald, zodat je wel moét scheiden, omdat je anders een week lang met een verzameling vuilniszakken zit. In het Groene Hart en omringende regio’s worden er zelfs extra bedragen gerekend voor elke volle restafval kliko om scheiding te bevorderen. Zo krijgt het belang van afval scheiden een steeds groter publiek, en ontstaan er regels zelfs voor degenen die zich er zelf weinig mee bezig houden.
No-waste en anti-fast fashion
Sinds een tijd geleden wordt er voor ieder plastic zakje dat je in de supermarkt koopt een bedrag gerekend van 10, 15 of 20 cent, om te voorkomen dat mensen alsmaar nieuwe plastic tasjes gebruiken, om deze vervolgens uit gemak bij het restafval achter te laten. Zo denken mensen er eerder aan om hun eigen tassen mee te nemen, te investeren in een linnen tas die hergebruikt kan worden, of hun spullen simpelweg in de armen te dragen.
Ook de fouten van fast fashion worden steeds meer onder de mensen gebracht en erkend. Vintage winkels en tweedehands winkels worden steeds populairder, en hebben nu zelfs een belangrijke plaats in de mode zelf, in plaats van alleen onder milieuactivisten. Dit betekent natuurlijk niet dat je je Gucci tas en je Michael Kors schoenen waar je zo lang voor gespaard hebt weg zou moeten doen – dure en duurzame mode worden vaak onder duurzame omstandigheden geproduceerd, dus hiermee ben je veilig. Vintage winkels vormen dan slechts een goedkoper alternatief voor ketens zoals de H&M en de Primark die bekend staan om de snelle en goedkope productie.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.